Maria Chirilov: ”Eu cred în mai puțin și mai fin” (Interviu)

Proiect nou - 2024-09-25T082653.910

Maria Chirilov: ”Eu cred în mai puțin și mai fin” (Interviu)

În peisajul capitalei a apărut un local nou, curios, family friendly, deschis de o mămică dedicată bunului gust: Chirilove House, brutărie, patiserie și cofetărie artizanală. Am întrebat-o pe Maria Chirilov despre conceptul său unic și cât de dificil a fost să pornească o cafenea premium, pentru clienții educați care caută alegeri educate și responsabile pentru familia lor. 

  • Cum ai ajuns să deschizi o patiserie, brutărie și cofetărie artizanală la București la doar 30 ani?

Sunt mămica a doi copii mici și întotdeauna m-am zbătut să găsesc pentru ei mâncare de calitate, pâine sănătoasă cu maia, prăjituri cu puțin zahăr sau deloc. Nu m-a mulțumit ce am găsit pe piață așa că m-am apucat de școli de patiserie, cofetărie, bucătărie, ca să le creez eu în casă ceea ce nu găseam înafara casei. Duceam dorul gustului delicios din copilărie și mă simțeam frustrată de faptul că în oraș nu găseam nimic, nici măcar pe aproape de acea amintire frumoasă. 

Am descoperit astfel că se poate face chiar și pâine, și plăcintă și tort sau prăjitură cu respect pentru sănătatea copiilor mei. Așa că m-am gândit: de ce să nu fac asta și pentru alții? Mai ales că mă pasionează foarte mult zona aceasta de mâncare iar gurmandul din mine e foarte fericit atunci când gătește, coace iar apoi vede bucuria de pe fața copiilor săi. De ce să nu ofer și altora această bucurie? 

Așa a apărut Chirilove House, brutărie, patiserie și cofetărie artizanală cu respect pentru cei care ne pășesc pragul, cu delicii sezoniere, totul proaspăt copt și ingrediente premium. 

  • Cine te-a inspirat să pornești pe drumul gustului?

Am avut noroc de acea copilărie de poveste cu mame și bunici care coceau încă dinainte să ne trezim, așa că atunci când mă trezeam eu și frații mei eram învăluiți de mirosul bunătăților pe care le pregăteau pentru noi. 

Marea pasiune pentru gătit mi-a fost insuflată de mama mea scumpă, care, din dragoste și grijă făcea pentru familia noastră cocea cele mai sănătoase plăcinte, prăjituri și pâinică. De la ea am moștenit răbdarea, atenția la detalii dar și perfecționismul. Consider că în domeniul bunului gust nu există loc pentru lipsa de atenție. Concentrarea este cheia pentru reușită.  

  • Cât de mult contează energia cu care plămădești, coci și concepi produsele?

Acesta este cel mai important factor din tot procesul de producție: sunt convinsă că fiecare client, indiferent dacă își dă seama sau nu, simte energia și dragostea care s-a pus în fiecare preparat, așa ca eu am grijă să fiu centrată, prezentă, să am răbdare și să pun un gând bun acolo. Îmi reamintesc întotdeauna cât de norocoasă sunt că am șansa de a face ceea ce îmi place cel mai mult să fac, în ritmul meu și în stilul meu.

  • Care este abordarea ta unică în brutărie, patiserie și cofetărie?

Joaca este un element primordial la Chirilove, inovez, reinventez, adaptez torturile clasice sau rețetele de pâine și am curajul să pășesc peste limitele clasic acceptate: câteodată mă trezesc la 4 dimineața cu un gând interesant, de exemplu ”Cum ar fi să combin rețeta de biscuit cu cea de cheesecake și să fac un biscuit cu miez de brânză?” sau cu o combinație interesantă de ingrediente pentru eclere, cum ar fi smochine și vanilie de Madagascar. 

De asemenea, jonglez pe linia fină dintre rustic și modern. De exemplu, plăcintele moldovenești și tortul Napoleon, atât de iubit de basarabeni sunt printre bestsellere la noi, însă pe lângă rețetele clasice la noi veți găsi plăcintă cu cartofi și trufe sau tort Napoleon cu inserție de mango. 

  • Prin ce este family friendly & premium cafeneaua familiei tale? 

Pentru noi contează sănătatea fiecărui membru al familiei așa că poți comanda de exemplu un tort fără zahăr sau fără gluten pentru copilul tău, de ziua lui. De asemenea, nu facem rabat la calitate, folosim doar ingrediente premium, originale, cum ar fi ciocolata belgiană, păstăile de vanilie de Madagascar iar atunci când vorbim de ingrediente proaspete, cum sunt lactatele, trufele sau ouăle, colaborăm cu mici producători români de top și alegem vârful de gamă, întotdeauna. La noi vin părinți tineri sau tot felul de oameni care vor să consume mai puțin, dar mai calitativ, care apreciază abordarea personală, care nu fac risipă, care înțeleg cât de importantă este calitatea mâncării pe care o consumă și care sunt în căutarea celor mai bune produse de pe piață. 

  • Ce misiune simți că ai de îndeplinit, în acest domeniu?

Odată cu deschiderea Chirilove House am demonstrat că se poate: în primul rând, că nu e totul despre cantitate, că poate fi și despre calitate. Am creat un loc de suflet unde să mergi cu copilul tău și să te simți îngrijit așa cum te-ar îngriji o mamă sau o bunică. Am simțit că reușesc să aduc bucurie în viețile oamenilor prin a pune suflet, pasiune și plăcere în tot ceea ce produc. Chirilove House (https://www.instagram.com/chirilovehouse?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igsh=ZDNlZDc0MzIxNw==este pentru copilul din tine, ca să nu uiți gustul & emoția copilăriei! Susa foto: Arhiva Personala