Sfaturi pentru sezon, de la medicul ortoped Vlad Predescu
Dacă aveți impresia că în această perioadă oasele și articulațiile sunt mult mai sensibile, să știți că nu vă înșelați. Vremea de afară ne afectează și, astfel, articulațiile devin mai dureroase, înțepenite în anumite momente, cauzând neplăceri. Doctorul Vlad Predescu, unul dintre cei mai apreciați chirurgi ortopezi din țara noastră, ne spune ce soluții avem la îndemână pentru a atenua aceste simptome.
Greutatea trebuie menținută în sezonul rece
De asemenea, este foarte important să înțelegem că mișcarea este benefică pentru organism în orice sezon. Este necesar să menținem un ritm constant de antrenamente, chiar dacă zilele reci par să ne îndemne să rărim exercițiile. Un alt beneficiu al mișcării, pe lângă menținerea unor articulații sănătoase, este acela al creșterii imunității. În sezonul rece, atunci când sunt frecvente răcelile sau gripa, câteva minute de mișcare în aer liber pot preveni infecțiile virale sau bacteriene simple, conform unor studii recente din Statele Unite. De asemenea, putem încerca înotul în spații închise, foarte bun pentru articulații și musculatură, exercițiile de Yoga sau cele de stretching, chiar și mersul pe jos poate face minuni în această perioadă.
“Creșterea în greutate este unul dintre cei mai importanți dușmani ai articulațiilor sănătoase. Vremea rece și tentația unor mâncăruri cu un aport ridicat de calorii ne pot provoca numeroase neplăceri. Kilogramele în plus, combinate cu lipsa mișcării zilnice, pot fi extrem de dăunătoare articulațiilor, în special genunchilor. Așa că mențineți un ritm echilibrat tot timpul anului, dar mai ales în lunile reci de iarnă.”, precizează doctorul Predescu.
Refacerea lichidului sinovial din articulații
Hidratarea este extrem de importantă și în sezonul rece, așa că nu o neglijați. Deși nu avem același sentiment de sete ca în zilele caniculare de vară, organismul nostru are nevoie de rehidratare. Iar articulațiile nu fac excepție de la caz. Așa că beți până la opt pahare de apă pe zi, dacă nu vreți să vă simțiți obosit sau să aveți o stare de disconfort. La fel de bine funcționează și un ceai cald sau o supă, așa că aveți nenumărate opțiuni din care să alegeți.
“Trebuie reținut faptul că apa are rol important în constituirea lichidului sinovial, o componentă esențială a articulațiilor care, alături de cartilaje, are rolul de a reduce șocurile și de a împiedică uzura oaselor în punctele de contact. La fel și în cazul cartilajelor, acolo unde componenta de apă variază între 65% și 80%, funcția acestora din urmă fiind de a permite oaselor să se miște natural în interiorul articulației. Reducerea cantității de lichid sinovial sau schimbarea vâscozității acestuia poate duce la apariția artritei sub toate formele sale, mai exact o inflamație a respectivului țesut”, concluzionează Vlad Predescu.