Editura PUBLISOL lanseaza cartea Theresa May. Un prim-ministru pentru Brexit

Theresa May bun

 

Editura PUBLISOL lanseaza cartea Theresa May. Un prim-ministru pentru Brexit

Editura PUBLISOL lanseaza cartea Theresa May. Un prim-ministru pentru Brexit: o carte complexa despre un prim-ministru cu o misiune grea: iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Theresa May a ajuns in functia de prim-ministru cu cel mai precis, dar si cel mai dificil obiectiv pe care l-a avut vreodata un premier dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial: sa duca la bun sfarsit Brexitul. Consecinta: o tragedie in care personajul central a aflat prea tarziu cum ar fi putut sa-si indeplineasca misiunea.

 

In acest volum, si in lumina modului in care Boris Johnson isi exercita propriul mandat de prim-ministru, Anthony Seldon creioneaza modul in care a functionat guvernul lui May, de la neasteptata ei venire la putere, in 2016, cand rivalii s-au retras din competitie, unul cate unul, si pana la demisia insotita de lacrimi, trei ani mai tarziu, cand relatia dintre ea si cabinetul sau era total distrusa.

 

Seldon, un om corect, care se straduieste intotdeauna sa gaseasca anumite virtuti la fiecare prim-ministru pe care il studiaza, sustine ca May „ar fi putut deveni cu usurinta un premier rezonabil, fara a fi spectaculoasa“ daca nu ar fi fost la mijloc Brexitul, spunea The Guardian.

 

Autorul cartii o absolva pe Theresa May de unele dintre cele mai grave acuzatii care i-au fost aduse. Raspunsul stangaci la tragedia de la turnul Grenfell, in 2017, soldata cu 79 de morti, cand, initial, nu s-a intalnit cu niciunul dintre supravietuitorii incendiului, nu a fost un exemplu de indiferenta fata de suferinta celorlalti, afirma Seldon. Cei care s-au ocupat de securitatea ei i-au spus ca nu poate vizita locul dezastrului, deoarece ar declansa o revolta. Mai tarziu, a petrecut mult timp cu supravietuitorii incendiul de la turnul Grenfell si a pastrat, in biroul ei din Downing Street, pana la sfarsitul mandatului, desene ale copiilor de acolo.

 

Seldon este de parere ca, in cazul in care ar fi aratat mai multa empatie si inteligenta emotionala in public, ar fi fost un prim-ministru cu mai mult succes. Avea o etica neobosita a muncii, un ochi bun pentru detalii si era motivata atat de datorie, cat si de ambitie, dar nu avea multe dintre celelalte abilitati necesare pentru a izbuti intr-o astfel de functie.

 

Faptul ca s-a bucurat de un acces fara egal la informatii venite atat de la aliatii, cat si de la rivalii Theresei May, de la consilierii care i-au modelat mandatul,precum si de la personaje-cheie de la Bruxelles, i-a permis autorului sa dea in vileag tainele acestui prim-ministru, atat de enigmatic si de interiorizat.

 

Seldon exceleaza in a reconstitui modul in care au fost luate deciziile critice, dupa care comenteaza, argumentat, impactul acestora.