#ÎnapoiLaCorpulTău – o campanie de educare inițiată de Clinica Nativia

Untitled collage - 2020-09-26T201245.741

#ÎnapoiLaCorpulTău – o campanie de educare inițiată de Clinica Nativia

70% dintre paciente ajung la medicul ginecolog doar atunci când au suspiciunea unei afecțiuni și doar o treime vin la un control de rutină, arată datele Clinicii Nativia, specializată în obstetrică-ginecologie, neonatologie și senologie. Acesta este motivul pentru care în luna septembrie s-a demarat o campanie de conștientizare asupra necesității controalelor anuale ca măsură de prevenire a cancerului și nu numai.

Cancerul reprezintă a doua cauză importantă de morbiditate şi deces în Europa, cu  peste 2 milioane decese în anul 2018. Deși peste 40% dintre acestea pot fi prevenite prin controale de rutină, cancerul însumează totuși 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană. Datele arată că până la 3,7 milioane de vieți pot fi salvate în fiecare an prin controale anuale de rutină, depistare precoce și tratament al cancerelor.

Tumorile sânului și ale colului se află între primele locuri ca incidență și mortalitate. Multe dintre cazuri, spun specialiștii români, ar putea fi prevenite, însă pacientele din România ajung la medic  de obicei,  când deja boala s-a instalat sau este în faze avansate.

Doar 30% dintre pacientele Clinicii Nativia vin la controlul anual de rutină, restul doar dacă și când apare o problemă deranjantă, vizibilă, îngrijorătoare, cum ar fi sângerari neregulate, o jenă la contact sexual, secreții diferite. 70% semnalează însă problema unui nodul și doar 10% vin dacă au o durere.

Cancerul sperie cel mai tare, cele mai multe dintre pacientele noastre vin informate, însă există și un segment mare de paciente care nu se prezintă la controlul anual, deși cunosc importanța lui, în special din motive de timp. De asemenea, o categorie importantă de paciente – 20% – ajung la noi cu diagnostice greșite, practic vin pentru o a doua opinie sau pentru a investiga o afecțiune diagnosticată eronat. Prin urmare, importanța unui istoric medical constant și consistent este esențială, atât pentru pacientă, cât și pentru medicul care tratează, a explicat Prof. Dr. Gheorghe Peltecu.

Pentru a sublinia importanța prevenției, echipa de medici echipa de medici a clinicii Nativia a dedicat luna septembrie campaniei #ÎnapoiLaCorpulTău. În acest timp s-au realizat o serie de interviuri live care au explicat pe larg factorii care favorizează apariția cancerului, importanța screeningului, simptomele mai mult sau mai puțin comune și s-a răspuns întrebărilor pacientelor. În total, materialele au fost urmărite până acum de peste 10.000 de femei, dar acestea rămân disponibile nelimitat. De asemenea, pe pagina de Facebook a clinicii au fost postate și alte materiale informative și de suport adresate celor care caută să se informeze, dar și să ducă mai departe importanța screeningului în prevenirea cancerului.

Campania se desfășoară în perioada 1-30 septembrie 2020 și a pornit de la premisele că fiecare femeie ar trebui să pună pe primul loc sănătatea și să se întoarcă la propriul corp, pentru că un corp sănătos înseamnă o minte sănătoasă și relaxată. Campania își propune să fie o sursă de inspirație pentru fiecare femeie și să o ajute în fiecare zi să descopere acea putere interioară, să adopte un stil de viaţă responsabil, mai bun şi mai liniştit care să aducă pace şi armonie în viața de zi cu zi.

Mai multe detalii despre campanie aici: https://www.nativia.ro/articole-medicale/cea-mai-importanta-relatie-din-viata-ta-e-cea-cu-tine-insati/