Mihaela Rotaru, make-up artist și fondator al Școlii Rottaru: 5 lucruri pe care le-am învățat în pandemie

Untitled collage - 2020-06-15T153800.575

 

Mihaela Rotaru, make-up artist și fondator al Școlii Rottaru: 5 lucruri pe care le-am învățat în pandemie

Venirea pandemiei a reprezentat o provocare imensa atât în plan personal, dar mai ales în cel profesional. Activitatea mea ca make-up artist, dar mai ales ca fondator și manager al Școlii de Cursuri de Calificare Profesională și Hobby Rottaru presupune interacțiune de aproape cu grupuri de persoane, fapt ce a dus la stoparea totală a activității. Inițial, acest aspect m-a speriat, însă ulterior am început să caut soluții de minimizare a cheltuielilor și să creionez noi planuri pentru perioada de revenire de după pandemie. Aceasta perioada de izolare a adus multe schimbări în bine și m-a învățat 5 lucruri foarte importante:

  1. Trebuie să fii flexibil la schimbare și dispus să înveți oricând să faci ceva nou. Cazul meu și a celor cu activități care presupun interacțiune cu mai multe persoane deodată, a indicat clar cât este de important să fii dispus să înveți să faci și altceva care iți poate asigura o sursa de venit.
  2. Timpul este cea mai prețioasă resursa și trebuie folosit inteligent. Daca inițial perioada izolării m-a speriat și chiar m-am simțit blocată, ulterior am luat decizii și am întreprins acțiuni care acum, când am reluat activitatea, mă ajuta să duc mai departe business-ul cu succes.

Ca make-up artist, am început să creez mai mult content pentru urmăritori și am scris mai multe articole cu sfaturi de îngrijire personală acasă, menite să ajute femeile să se descurce în perioada izolării când nu au acces la profesioniști. De asemenea am făcut sesiuni live cu traineri de beauty și bloggeri din care femeile au aflat secrete de frumusețe, iar cei care lucrează în domeniu au aflat informații despre cum să se reinventeze în pandemie.

  1. Nevoia de perfecționare sau de reconversie profesională a crescut. În aceasta perioadă tot mai multe persoane ne-au contactat fiind interesate de cursuri de beauty. Media de vârstă a crescut semnificativ, fiind undeva la 40 ani, față de 30 ani, cât era până în perioada pandemiei. Există un număr mare de persoane care și-au pierdut jobul din cauza contextului actual, iar nevoia lor de reconversie este una urgentă, motiv pentru care au apelat la cursurile școlii pe care o conduc.

Pe de altă parte, sunt multe persoane care au decis să vina la cursuri pentru a învața să facă și altceva decât știu deja, pentru a-și putea asigura un venit în plus sau pur și simplu pentru a avea un back-up plan în cazul în care și-ar pierde jobul actual.

  1. Femeile își doresc să învețe să se îngrijească și singure, acasă. Pe perioada izolării, tuturor ne-au lipsit mâinile magice ale experților de beauty și chiar daca nu îi vom putea înlocui niciodată, tot avem nevoie să ne îngrijim când nu avem acces la ei. Acest lucru a făcut că femeile să fie interesate de cursurile de tip hobby la care pot învață să se îngrijească atâta timp cât nu pot avea acces la saloanele de înfrumusețare.
  2. Am devenit mai creativă și reușesc să creez cu mult mai puține resurse. Înainte de pandemie nu eram conștientă de cât de multe resurse am la dispoziție și de cât de multe lucruri pot face cu acestea. Perioada izolării m-a făcut să conștientizez aceste lucruri și am sesizat de asemenea, că pot să fiu mult mai creativă fără să am nevoie de toate aceste resurse. Acest aspect cred că m-a făcut să apreciez mult mai mult tot ceea ce am și mă bucur de fiecare moment împreună cu studentele sau clientele mele.