Echitatia in Romania. De vorba cu Mihnea Virgolici, directorul Karpatia Horse Show

descărcare

Desfasurat pe Domeniul Cantacuzino din Floresti, Prahova, in toamna anului trecut, Karpatia Horse Show este singurul eveniment ecvestru desfasurat pe un domeniu nobiliar si sprijinit de Federatia Ecvestra Internationala si Federatia Ecvestra din Romania.

Dupa modelul celebrelor competitii din Marea Britanie, de la Badminton sau Burghley, unde insasi Printesa Ann, fiica Reginei Marii Britanii si fiica sa Zara au castigat premii importante, Karpatia Horse Show gazduieste singurul Concurs Complet International de calarie cu calificativ de 3 stele, cu probele dresaj, cross-country si sarituri peste obstacole, ce anul trecut a fost proba de calificare pentru Olimpiada de la Rio. Anul acesta, in jurul show-ului ecvestru s-au creat evenimente conexe, culturale, sociale, artistice si s-au dezvoltat zone de agrement destinate copiilor si adultilor pentru a potenta  latura de entertainment.

 

L-am intrebat pe Mihnea Virgolici, directorul Karpatia Horse Show care mai este situatia echitatiei in Romania si de ce echitatia ar trebui sa faca parta din life-style-ul contemporan?

Echitatia este de fapt mai mult decat un sport, este un mod de viata in sine, in care familiile isi regandesc viata in jurul acestei povesti: de la modul in care se imbraca, la preocupari, vacante organizate in timpul concursurilor ecvestre din diferite tari, precum Italia (Arezzo), Emiratele Arabe Unite (Dubai), Belgia, Olanda sau Germania (Luhmuehlen). In afara tarii, cele mai mari concursuri din lume (la care se strang si 200 de mii de spectatori) sunt organizate pe domenii nobiliare, in parcurile unor palate, de exemplu la Burghley si Badminton din Marea Britanie. De aceea, in Romania am gandit Karpatia Horse Show care se desfasoara pe Domeniul Cantacuzino, din Floresti, Prahova intre 30 septembrie si 2 octombrie (http://www.bilete.ro/karpatia-horse-show-30-sept-02-oct-2016).

 

Care este situatia echitatiei in Romania?

 La modul general, echitația este un sport aflat pe un trend ascendent. Acest lucru se traduce prin cresterea numarului de practicanti de calarie, dar si de proprietari de cai si grajduri (pentru ca as vrea sa evitam termenul de baze hipice acestea presupunand o investitie mare in dotari). Daca in anii trecuti, pasionatii de calarie puneau accent pe cumpararea unui cal si a unui echipament ecvestru adecvat (cizme, toga, pantaloni, sacou, etc), anul acesta cei care au potential financiar au inceput sa investeasca bani in constructii de baze ecvestre, in dotari, in remorci pentru cai. Incet, incet, apar si dotarile calitative in zona bazelor hipice.

 

In Romania, se organizeaza frecvent concursuri de calarie, prin ce se remarca Karpatia Horse Show fata de alte evenimente hipice?

Karpatia Horse Show gazduieste Concurs Complet International – disciplina de Proba Completa la care vor lua startul trei categorii de concurenti profesionisti: CCi 3*, CCI 2* si CCI 1 * (cu probele dresaj, cross-country si obstacole), atat femei, cat si barbati. In zona acestui Concurs Complet International ne confruntam in Romania cu existenta a putine baze sportive si, implicit a putini calareti romani. Totusi, exista potential in aceasta zona, pentru ca aparand baze incep sa apara si concurenti care migreaza dinspre alte discipline ecvestre spre proba aceasta proba completa. In plus, ne mandrim cu participarea la cele doua editii precedente a numerosi concurenti din cele mai indepartate colturi ale lumii, precum India!

 

Am inteles ca va fi si un concurs de atelaje? Nu este un sport cunoscut in Romania!

 

Asa este, acestea disciplina necesita o organizare si o logistica complexa si implica suprafete mari de teren, de aceea domeniul de 130 de hecatare al Domeniului Cantacuzino, administrat de Fundația Cantacuzino, Florești este ideal pentru un astfel de show ecvestru. In privinta atelajelor, aceste probe sunt dominate de ardeleni si, in ciuda faptului ca Romania se afla in top 10 mondial la disciplina atelajelor cu doi cai, acest sport este complet necunoscut in sudul tarii, dar foarte popular in Transilvania.

 

Vom avea un hipodrom la Ploiesti, mai sunt cursele de cai pe placul romanilor?

Cred ca romanii, vor relua obiceiul de a participa la cursele de cai, precum in perioada interbelica, cand si Bucurestiul avea un hipodrom. Totodata, consider ca o alta disciplina care va creste mult in Romania si care nu se pozitioneaza in zona eleganta, dar este mai accesibila, este anduranta. Este o disciplina care consta in viteza si rezistenta pe distante lungi, pe teren variat. Aceasta nu necesita investitii mari din punct de vedere al infrastructurii, deci numarul practicantilor va creste foarte rapid, efortul organizatoric fiind mai redus decat in cadrul altor discipline. La nivel international, probele mari de anduranta au 160 de kilometri. Sunt foarte populare in zona tarilor arabe, caii care se calaresc in cadrul acestei discipline fiind  aceste intr-o proportie foarte mare cai arabi.

 

De ce ar trebui sa vina romanii la astfel de competiţii ecvestre?

Competitiile ecvestre de tipul Karpatia Horse Show ofera spectatorilot toata gama de trairi, fiind un eveniment deopotriva elegant, cat si plin de adrenalina. Exista probe care tin publicul cu sufletul la gura si altele care impresioneaza prin eleganta, inedit, iar toate acestea puse in scena intr-o locatie, precum Domeniul Cantacuzino din Floresti, Prahova ofera o experienta care fidelizeaza publicul si transforma evenimentul intr-un reper de lifestyle.