Cum putem proteja florile din grădină de căldurile extreme

Proiect nou - 2024-07-18T122314.381

Iubesc florile și orice informatie din zona asta mă interesează. Temperaturile sunt mai ridicate ca niciodată în această vară, iar valurile de căldură record au cuprins întreaga țară. Căldura toridă poate stresa florile și plantele din grădina. Pentru a vă asigura că plantele tale rămân sănătoase și înfloresc, este important să puneți în aplicare câteva măsuri esențiale.

Florile, gazonul și copacii au de suferit în fața temperaturilor ridicate. Dacă grădina nu este construită pentru a supraviețui căldurii, nu renunțați deoarece există soluții pentru a vă proteja plantele de canicula din această vară.

Specialiștii în trandafiri de la Famous Roses Bulgaria au pregatit câteva sfaturi și recomandări despre cum ne putem proteja trandafirii și pernele superbe din gradină precum hortensiile, purple beauty, feriga japoneză pictată, echinacea SunSeekers Apple Green și bujorii de căldurile extreme.

Udarea corectă

Udarea este esențială în perioadele de căldură extremă, dacă vreți ca plantele din gradină să prospere și să supraviețuiască în această vară. „Udarea plantelor este, desigur, una dintre cele mai simple moduri de a le ajuta să supraviețuiască în condiții extreme. Dar udați în momentul când soarele staluceste pe cer, plantele vor pierde o parte din apă în solul fierbinte. Astfel, se recomandă udarea la prima ora a dimineții, când soarele nu este direct deasupra plantelor. Acest lucru le va ajuta să rețină mai multă umiditate, dându-le posibilitatea de a absorbi toată apa înainte ca soarele să usuce primele câteva straturi de sol, mai târziu în cursul zilei.”

Trandafirii: Udați trandafirii devreme dimineața sau seara târziu, pentru a evita evaporarea rapidă a apei. Asigurați-vă că solul este umed la rădăcină, dar nu saturat. Udarea de la bază este preferată pentru a preveni bolile fungice. Pentru trandafiri în ghiveci, asigurați-vă că ghivecele au drenaj bun și plasați-le într-un loc unde primesc soare dimineața și umbră după-amiaza.

Hortensiile: Descoperite în anul 1910, rămân una dintre cele mai populare plante decorative. Pot fi plantate în plin soare sau zone de semi-umbră și pot atinge la maturitate înălțimi de 1-1.5 m. Iubesc solul ușor umed dar foarte bine drenat. Hortensiile necesită udare constantă și profundă. Udați-le de două ori pe săptămână, asigurându-vă că apa ajunge adânc la rădăcina. Pot beneficia de udare suplimentară în timpul valurilor de căldură extremă și pot fi plasate în locuri cu umbră parțială.

Purple Beauty: Această plantă perenă rizomatoasă din specia Tricyrtis formosa, formează aglomerări de frunze mari, ovate sau alungite, de culoare verde închis. Florile sale senzaționale cu o formă ieșită din comun vă vor fermeca iremediabil. Este o plantă perenă care se adaptează bine în zonele de penumbră. Este rezistentă la secetă, dar tot are nevoie de udare regulată în perioadele de căldură extremă. Udați bine la rădăcină, dimineața devreme. Poate tolera soarele direct, dar un strat de mulci gros poate ajuta la menținerea umidității.

Athirium Crested Surf (sau popular “feriga japoneză pictată”): Este o plantă perenă deosebită ce își pierde frunzele iarna, dar care revine la viață în fiecare primăvară. Frunzele sale spectaculoase pictate într-o multitudine de nuanțe de culori de argintiu și roșu. Are o dezvoltare viguroasă și sănătoasă și merge foarte bine plantată lângă alte plante perene. Poate fi plantată în zonele de semiumbră , soluri fertile și moderat acidulate. Trebuie udată zilnic, dar evitați să o lăsați să stea în apă. Este important să mențineți solul umed, dar bine drenat și ferit de soarele direct în timpul după-amiezii.

Echinacea SunSeekers Apple Green: Este o plantă perenă magnifică. Emană o stare de bine și naturalețe fără nici un pic de efort. Florile sale gingașe, de care vă veți bucura în perioada iunie-septembrie sunt frumos colorate în nuanțe de verde. Este o plantă cu o dezvoltare compactă ce își va găsi cu siguranță locul bine meritat în grădina. Îi plac zonele însorite și poate atinge la maturitate înălțimi de 65-70 cm. Echinaceea este relativ tolerantă la secetă, dar în perioadele de căldură extremă, udarea săptămânală profundă este benefică. Tăierea florilor uscate poate stimula o nouă înflorire și poate reduce stresul plantei.

Bujorii: Parfumați, compacți și delicați, bujorii ies în evidență prin eleganța și rafinamentul lor la mijlocul sezonului când oferă un adevărat spectacol. Au flori pictate în nuanțe cremoase de alb ca zăpada, roz sau roșu. Udați bujorii dimineața devreme, de preferat o dată pe săptămână, asigurându-vă că apa ajunge la rădăcinile adânci. Evitați udarea frunzelor pentru a preveni apariția bolilor și asigurați-vă că plantele au spațiu suficient pentru o bună circulație a aerului.

Aplicați mulci în gradină

Solul se usucă ușor în condiții de caniculă și s-ar putea să descoperiți că cele câteva straturi superioare au probleme în reținerea apei, reducând șansele de supraviețuire ale plantelor. Pentru a combate această problemă, puteți adăuga un strat de mulci în gradină. În timpul iernii, mulcii acționează că un izolator termic, iar vara, protejează solul de expunerea la soare, ajutând la reținerea apei și ajutând plantele să crească. „Adăugați un strat de mulci oriunde există sol pentru a ajuta plantele și solul să învingă căldura. Aplicarea unui strat de mulci în jurul plantelor ajută la menținerea umidității solului și la reducerea temperaturii la nivelul rădăcinilor. Folosiți mulci organic, cum ar fi paie, coajă de copac sau frunze uscate, pentru a păstra rădăcinile răcoroase și umede. Mulcii ajută și la prevenirea creșterii buruienilor care concurează pentru apă și nutrienți.

Protecție solară

Unele plante pot beneficia de protecție suplimentară împotriva soarelui. Puteți instala plase de umbră peste plantele mai sensibile pentru a le proteja de soarele arzător și puteți folosi îngrășăminte organice pentru a îmbunătăți sănătatea generală a plantelor și a le face mai rezistente la stresul termic. „Plasele de umbră, prelatele suspendate sau chiar umbrelele plasate deasupra plantelor, vor împiedica soarele să le ardă sau să dăuneze acelora care nu pot tolera soarele plin. Spre deosebire de acoperirea plantelor pentru un îngheț de iarnă, va trebui să vă asigurați că pânza nu intră în contact direct cu nicio parte a plantei. Acest lucru vă va asigura că planta este umbrită corespunzător, fără a se arde. Plasele de umbră vă pot permite, de asemenea, să acoperiți mai multe secțiuni ale curții simultan, oferind tuturor plantelor o soluție pentru a rămâne la umbră în această vară.”

Mutați plantele în interior

Dacă aveți plante în ghiveci puteți lua în considerare mutarea acestora în interior. Un garaj sau o cameră răcoroasă în interiorul casei, poate ajuta cele mai delicate plante să rămână la umbră în această vară, mai ales dacă anticipați un val de căldură care durează mai multe zile. „Chiar și mutarea acestor plante într-o zonă acoperită, cum ar fi o terasă sau o verandă, le poate oferi un plus de umbră și le poate ajuta să rețină mai multă apă. În plus, ați putea lua în considerare mutarea lor într-o parte a casei care nu primește atât de multă lumină directă a soarelui.”

Tăierea corectă

Tăierea poate ajuta plantele să își conserve energia și să reziste mai bine la căldură. Tăiați frunzele uscate sau moarte pentru a reduce stresul asupra plantelor. Tăierea ușoară a trandafirilor și hortensiilor poate stimula creșterea nouă și sănătoasă.

Monitorizarea umidității solului

Verificați frecvent umiditatea solului pentru a vă asigura că plantele primesc suficientă apă. Puteți utiliza un aparat special sau pur și simplu puteți măsura cu mâna umiditatea solului și ajusta udarea în funcție de nevoi. Evitați udarea excesivă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor.