Secretul longevității. Câteva tipsuri de la cei mai bătrâni oameni din lume
Genele bune nu sunt suficiente pentru a avea o viaţă lungă, spun specialiştii. Important este stilul propriu de viață și respectarea unor pași simpli și puțini la număr. Iată care este secretul longevității unora dintre cei mai bătrâni oameni de pe planetă!
Provin dintr-un sat uitat de lume, dintr-o familie de oameni cu gene bune, dacă mă gândesc că bunicii mei, atât cei din partea tatălui, dar și bunica din partea mamei, au murit la aproape 90 de ani. Dar genele nu sunt totul, spun specialiștii.
„În proporţie de numai 25%. Restul depinde de noi“, explică dr. Robert Butler, profesor de geriatrie la Şcoala de Medicină Mount Sinai din New York, citat de webmd.com. Medicii spun că secretul longevităţii constă într-un stil de viaţă activ, o alimentație sănătoasă şi un trai lipsit de vicii precum fumatul şi consumul de alcool.
Nu de puține ori am văzut că în Japonia, locuitorii au o dietă care se bazează pe carbohidrați, care se spune că încetinesc ritmul de îmbătrânire și, de asemenea, scade riscul bolilor precum cancerul. Folosesc, la fiecare masă, o mare varietate de ingrediente, dar în cantități mici. Măsura este așadar una din bazele traiului îndelungat.
Și-am mai citit că Valea râului Hunza, aflat la graniţa dintre India şi Pakistan, este numită şi “oaza tinereţii”. Oamenii din această regiune aproape nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată mereu tineri, iar durata de viaţa ajunge până la 140 de ani. Locuitorii din Hunza mănâncă puţină carne şi iau masa doar de două ori pe zi. În plus, înnoată în apa îngheţată, și fac plimbări lungi, chiar de 15-20 km în fiecare zi. Dieta lor constă în fructe şi legume, foarte puţină sare, iar dulciurile și alcoolul sunt consumate foarte rar.
Misao Okawa, femeia în vârstă de 117 ani, spunea că rețeta este foarte simplă: Mâncați și dormiți și veți trăi mulți ani. Trebuie să învățați să vă relaxați. Prin urmare, somnul bun și lipsa stresului sunt alți doi factori care ne prelungesc viața.
Appaz Iliev, un cioban rus care susținea că s-a născut în martie 1896, în timpul ultimului țar rus, a murit la vârsta de 123 de ani. Omul spune că secretul unei vieți lungi a fost reprezentat de programul de somn și de alimentația sănătoasă. El obișnuia să doarmă 11 ore pe noapte, culcându-se în fiecare seară la 19.00 și trezindu-se la 06.00. Omul evita pe cât posibil să ia medicamente și să meargă la medic, deși la 121 de ani a fost nevoit să facă o operație de cataractă. Mânca doar legume proaspete din grădină și carne cumpărată de la vecinii săi din satul Guli, situat în Munții Caucaz și obișnuia să bea doar lapte proaspăt și apă de izvor.
„Secretul vieții îndelungate este alimentația bună, mineralele din apa de primăvară și ierburile pe care le adăugăm la ceai pentru a preveni îmbolnăvirile, astfel încât oamenii nu trebuie să ia niciun medicament, folosind doar remedii naturale”, mai spune un ghid al Muzeului Longevității. La 95 de ani, Qambarova insistă că nu a luat niciodată niciun medicament.
Și am găsit și un top al celor mai longevive femei din lume. Acestea provin din cinci țări, Japonia fiind menționată de patru ori în lista de care vă povesteam.
1. Emma Morano-Martinuzzi, 116 ani, Italia
2. Violet Brown, 116 ani, Jamaica
3. Nabi Tajima, 115 ani, Japonia
4. Chiyo Miyako, 115 ani, Japonia
5. Eudoxie Baboul, 114 ani, Franta (Guyana)
6. Ana Vela-Rubio, 114 ani, Spania
7. Mitsue Toyoda, 114 ani, Japonia
8. Marie-Josephine Gaudette, 114 ani, Italia (nascuta in SUA)
9. Yukie Hino, 114 ani, Japonia
10. Giuseppina Projetto-Frau, 113 ani, Italia
Așadar, dacă te-ai decis să trăiești mai mult și mai bine, iată o listă cu alimente care întineresc organismul:
Rosiile – licopenul din rosii combate reactiile oxidative. Daca vrei ca efectul acestuia sa fie de-a dreptul uimitor, consuma rosiile gatite pentru ca astfel, organismul absoarbe mai bine substantele benefice.
Citricele – lamaile, portocalele si grepfrutul sunt surse pretioase de vitamina C, vitamina care simuleaza productia de colagen si reduce cicatricile de la nivelul pielii.
Legumele de culoare portocalie – morcovii, cartofii dulci si dovlecii sunt surse bogate de beta-caroten, despre care se stie ca are efecte benefice pentru pielea ta.
Avocado – sursa bogata de acizi grasi, vitamine si minerale, avocado este un aliment benefic pentru piele si poate fi folosit atat intern, cat si extern.
Turmericul – curcuma, substanta din turmeric, este un antioxidant de pret care reduce inflamatia si imbunatateste aspectul pielii.
Citeste si: