Tot ce trebuie să știi despre cancerul de piele

_ND55656

Cand vorbim despre cancerul de piele, trebuie sa ne gandim la faptul ca pielea este cel mai mare organ al corpului. Ea acționează ca o barieră pentru a proteja organismul împotriva rănirii, pentru a controla temperatura corpului și pentru a preveni pierderea fluidelor corporale.  “Cancerul de piele apare în special la persoanele care au peste 50 de ani sau la cei care s-au expus excesiv la soare. Exista trei tipuri de cancer de piele: carcinomul celular bazal, carcinomul scuamos si melanomul”, spune Amalia Anghel, medic primar dermatolog la clinica Skinmed.

 

Carcinomul bazocelular nu reprezintă pericol pentru viață, spun specialistii, deoarece, desi apare în cazul multor persoane, nu produce metastaze. Pe de alta parte, carcinomul celular scuamos se dezvolta mai rar ca cel bazocelular, insa reprezinta o forma mai agresiva de cancer, care daca nu este tratata la timp, poate duce la decesul pacientului.

 

“Melanomul este cea mai rara, dar si cea mai periculoasa forma de cancer de piele. Poate fi vindecat daca este depistat doar in stadiile incipiente, insa  poate provoca moartea unei persoane la doar cateva luni dupa imbolnavire, daca nu se iau masuri terapeutice”, adauga dr. Anghel.
Cum putem preveni apariția cancerului de piele?

 

Protejarea pielii cu creme cu factor de protectie este cea mai la indemana masura si cea mai ieftina. Insa trebuie să știți că SPF 100 nu înseamnă protecție 100% împotriva razelor solare. Produsele care au un factor de protecție SPF 100 nu blochează 100% din razele soarelui care cauzează apariția cancerului de piele. Pot bloca aproximativ 98% din raze, dacă este aplicat corect. Specialiștii atenționează faptul că, în general,  oamenii fac greșeala de a considera un produs cu SPF mare ca fiind mult mai sigur, și prin urmare aplică mai rar. “Indiferent ce factor SPF are produsul pe care îl folosești, acesta te va proteja numai dacă îl aplici o dată la două ore. Recomandate sunt produsele cu factor de protectie 50 +”, ne sfatuieste Amalia Anghel.

 

Melanomul nu este întotdeauna maro

 

Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele, care afectează celulele pielii care produc pigmentul cunoscut ca melanină.  Un alt mit care contribuie la rata scazuta de prezentare la dermatolog a pacientilor cu melanom este ca acesta se diferentiaza de alte “alunite” prin faptul ca este de culoare maronie.

Orice modificare la nivelul pielii ar trebui să fie verificată de medicul dermatolog. Melanomul poate fi roz, mov, roșu, de culoarea pielii, maro, plat, proeminent, neted, neregulat și oricare altă formă. De aceea, orice punct, pată sau zonă de pe piele care îți ridică suspiciuni ar trebui să fie văzută de medic.

Atunci când este depistat la timp, înainte de a se fi extins în nodulii limfatici sau de a fi produs metastaze la alte organe, șansele de supraviețuire sunt de 90 la sută.

 

Specialistii clinicii Skinmed  ne recomanda sa ne examinam periodic pentru a vedea ce modificari au aparut la suprafata pielii noastre si daca ne ridica semne de intrebare cu posibilitatea existentei unui cancer de piele. In acest sens, exista aparatura moderna, care realizeaza o harta a alunitelor de pe corpul nostru, iar la fiecare examinare putem vedea daca a aparut cev ain plus, sau daca o alunita si-a modificat forma sau culoarea.